duurzame tips & gadgets.

Plastic fantastic.

Ben jij al bekend met plastic fishing? Deze term wordt gebruikt voor het initiatief om afval te ruimen van de stranden en je creativiteit de vrije loop te laten. Hoe het werkt? Verzamel plastic afval en maak er een kunstwerk van. Post een foto met #plasticfishing + de locatie en gooi vervolgens het afval weg volgens de inzamelingsregels.

Inspiratie nodig?

Press me!

chef’s special.

Interview met Rene van der Weijden.

Je bent helemaal gek van allerlei fermentatietechnieken, een manier van conserveren om producten langer houdbaar te maken. Hoe is dat zo gekomen?

“In de keukens waar ik gewerkt heb was veel waste, super zonde. Hier wilde ik wat mee doen en zodoende ben ik in deze super interessante wereld ingedoken. Fermentaties zijn een groot onderdeel van ons dagelijks leven. Denk aan koffie, thee, kaas, sojasaus of brood. Maar fermenteren is veel meer dan dat! Er ontwikkelen nieuwe smaken, texturen en diepgang in producten. Kortom een goeie tool om je gerechten nog meer te laten spreken.”


Wauw! Dit klinkt echt fantastisch! Hoe pas jij fermentatie bij H&A toe?

“Wij proberen producten van “kop tot staart” te verwerken. Alles, zelfs delen waarvan je denkt dat het niet bruikbaar is. Zoals de peulen van een doperwt. Daar maken we schaafijs van voor ons doperwtengerecht. Of de vliezen en zenen van een koeienhart, daar maken we een garum van (een gefermenteerde vissaus uit de Romeinse tijd). We zetten hele vissen met veel zout weg in potten en laten ze maanden fermenteren waardoor je een umami-rijke substantie krijgt. Uiteraard doen we ook simpelere bereidingen zoals zuurkool van de bladeren van een bloemkool of het inleggen van groenten resten.”

In hoeverre nemen jullie de gasten mee in jullie visie omtrent waste? Merk ik daar als gast iets van?

“Bij ons in het restaurant staan eerlijke producten op nummer 1. We nemen gasten graag mee in de filosofie erachter, als onderdeel van de storytelling van een gerecht. Bijvoorbeeld ons tomatengerecht “Coeur de Boeuf”. Deze benaming voor een type vleestomaat betekent letterlijk “runderhart”. Zo zijn we op het idee gekomen om deze tomaat daadwerkelijk te combineren met runderhart. We maken een bottarga van runderhart die we over het gerecht schaven. Van de afsnijsels van het hart maken we een garum, waar we de tomaat in marineren. De kontjes van de tomaat fermenteren we tot een mooie umamirijke dressing. Een volwaardig gerecht met 2 basisproducten. Onze gasten vinden het verhaal fantastisch!”

Waar denk je dat we in de toekomst heen gaan op gebied van eten en drinken? En wat is jouw visie?

“Mijn visie op de toekomst van eten en drinken is verduurzamen. Meer gebruik maken van correct geteelde groente en fruit, een eerlijke vleesindustrie en op slimme manieren je waste product weer omzetten in energie en grondstoffen. Wat mij betreft mag de massa vleesindustrie zijn deuren sluiten, maar de eerste stap daarvoor ligt bij ons. Bewuster eten en niet elke dag vlees of vis. Groenten is hier de échte sterspeler. De manier van het huidige consumeren is niet meer te rechtvaardigen in deze tijd. Bij Hemel & Aarde proberen we onze gasten mee te geven hoe je op een slimme en creatieve manier toch lekker en bijzonder kunt eten.”

What’s cooking podcast

Coeur de boeuf is niet alleen het Franse woord voor runderhart; het is ook een sappige vleestomaat. Hemel & Aarde chef René van der Weijden houdt van experimenteren én woordgrappen. Met deze twee ingrediënten maakt hij een smakelijke umami-bom.

Luister nu!


whatslogo5
.
.

Hot stuff from our kitchen to yours!